fbpx
Back

H Practica διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τις «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007. Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων

Τα προγράμματα αυτά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στις σχετικές εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΦΕΤ. Το σχετικό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για όσους δουλεύουν σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τρόφιμα.

Ποιους αφορά;

Το Πρόγραμμα αφορά όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, δημόσιες και ιδιωτικές, κερδοσκοπικές ή μη, και πιο συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.

Είναι υποχρεωτική η πιστοποίηση;

Η πιστοποίηση είναι υποχρεωτική, και οι επιχειρήσεις καλούνται να καταρτίσουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-07 ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007. Επίσης και οι ίδιοι οι επαγγελματίες οφείλουν να εκπαιδευτούν σε αντίστοιχα θέματα.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΦΕΤ;

Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των προγραμμάτων εκπαίδευσης;

  • Τα προγράμματα Επιπέδου−1 αφορούν κατάρτιση απλών χειριστών τροφίμων και έχουν ως στόχο την κατάρτιση του υπάρχοντος και νεοπροσλαμβανομένου προσωπικού σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών είναι 8 έως 12,5 ώρες.
  • Τα προγράμματα Επιπέδου−2 αφορούν κατάρτιση χειριστών τροφίμων, υπευθύνων ομάδων και τομέων, προϊσταμένων τμημάτων και διευθύνσεων σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας, παραγωγής, ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας προσαρμοσμένα σε ειδικό ή γενικό τομέα τροφίμων. Απευθύνονται σε άτομα που είναι χειριστές ή εργοδηγοί ή προϊστάμενοι ή διευθυντές επιχειρήσεων και εμπλέκονται ή είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό και υγιεινή χώρων και εξοπλισμού, για την ανάπτυξη, εφαρμογή και υπηρέτηση του συστήματος HACCP, που είναι επιβλέποντες ή προΐστανται τμημάτων και υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης επί θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων ή έχουν υπευθυνότητα για την ποιότητα/υγιεινή σε όλα τα επίπεδα εντός της επιχείρησης. Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών είναι 8 έως 40 ώρες.
  • Τα προγράμματα Επιπέδου−3 αφορούν κατάρτιση υπευθύνων ομάδων και τομέων, προϊσταμένων τμημάτων και διευθύνσεων επιχειρήσεων, καθώς και προσωπικού των αρχών και φορέων ελέγχου, σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας, παραγωγής, ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των τροφίμων σε προχωρημένο επίπεδο. Απευθύνονται σε άτομα που ήδη έχουν λάβει εκπαίδευση στα σχετικά θέματα ή έχουν παρακολουθήσει προγράμματα επιπέδου−2. Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών είναι 8 έως 40 ώρες.

 

Προγράμματα Επιπέδου 1- Απλών χειριστών

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξάγεται από έμπειρους εκπαιδευτές, πιστοποιημένους από τους σχετικούς φορείς (ΕΦΕΤ), συνδυάζοντας σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης καθώς και στο γνωστικό επίπεδο των συμμετεχόντων ώστε να υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Στους εκπαιδευόμενους θα απονεμηθούν βεβαιώσεις κατάρτισης βάσει της εγκυκλίου 14708/17-8-07 του ΕΦΕΤ και στη συνέχεια εντός 1 εβδομάδας από τη λήξη κατάρτισης, οι καταρτιζόμενοι εξετάζονται ατομικά, ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΕΤ, για την απόκτηση του επίσημου πιστοποιητικού.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμπληρώσετε τη “Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος” που ακολουθεί και θα έλθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας .

 

Με ενδιαφέρει!

Για πληροφορίες, μπορείς να μας καλέσεις ή να στείλεις email στις δομές μας στα παρακάτω:

Πάτρα, Χίου & Σαντορίνης 4, 2610 226652 – patra@practica.gr

Ιωάννινα, Σακελλαρίου 7, 26510 77931 – ioan@practica.gr

Κέρκυρα, Καλλιθέα – Κανάλια, 26610 81270 – corfu@practica.gr

Βασικές πληροφορίες

  •   Έναρξη : Έναρξη Σεμιναρίων όλο τον χρόνο

  •   Αφορά : Εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τρόφιμα

  •   Διάρκεια : 10 ώρες, δύο 5ωρα μαθήματα

  •   Πιστοποίηση : από τον ΕΦΕΤ έπειτα από εξετάσεις

Η εταιρεία αποδίδει μέγιστη σημασία στην επεξεργασία, ασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001. Τα Δεδομένα συλλέγονται και επεξεργάζονται για νόμιμους σκοπούς. Τα δεδομένα διατηρούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως αναγκαίο εκ του Νόμου ή από την Εταιρική Πολιτική.
Τα δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η εταιρεία δεσμεύεται για τη διαφύλαξή τους από μη εξουσιοδοτημένη ή παράνομη επεξεργασία και τυχαία απώλεια, καταστροφή ή φθορά.